engine hesitates when you lift foot off accelerator

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 10 Apr 2006, 01:06 am   #1 (permalink)
satz
Guest
  • Posts: n/a
  • User Status:


Default engine hesitates when you lift foot off accelerator

Hi all

my 2000 Camry V6 manual has just done 83,000 kms (52k miles). Had the
80,000 service done. In the last 4 weeks or so it's been doing this
strange thing when I lift off the accelator at speed. The car sort of
hesitates slightly...

It still seems to run okay at speed and under acceleration and under load
(eg going up hill in 5th)

Any ideas what it might be? I've tried to look for leaks in vacuum hoses
near the throttle.

Should I try to reset the ECU? How do you do that? Just unplug the fuse
while the engine is off?

Hope to get any useful advice

many thanks

Satz

  Reply With Quote
Old 11 Apr 2006, 08:29 am   #2 (permalink)
Jason James
Guest
  • Posts: n/a
  • User Status:


Default Re: engine hesitates when you lift foot off accelerator


"satz" <s.rajah@nma.gov.au> wrote in message
news:d076d5c4c0814daf5eadd4b219db444e@localhost.ta lkaboutautos.com...
> Hi all
>
> my 2000 Camry V6 manual has just done 83,000 kms (52k miles). Had the
> 80,000 service done. In the last 4 weeks or so it's been doing this
> strange thing when I lift off the accelator at speed. The car sort of
> hesitates slightly...
>
> It still seems to run okay at speed and under acceleration and under load
> (eg going up hill in 5th)
>
> Any ideas what it might be? I've tried to look for leaks in vacuum hoses
> near the throttle.
>
> Should I try to reset the ECU? How do you do that? Just unplug the fuse
> while the engine is off?
>
> Hope to get any useful advice


Can be tricky to find without a test-rig analysing in real-time what's
happening to ignition and fuel.

Make sure the engine light is not on. Hesitations can be ignition timing
related, specifically, the timing doesnt advance quick enough when you
re-apply throttle after a short release of throttle. In an EFI car, this
could be the ECU, so a reset may help.
Does the car idle properly? If it is a bit rough, the IAC valve may need
cleaning.

Loose or leaking intake hoses should be checked. Make sure the fuel-cap and
any fuel-tank vapor control plumbing is OK.

Dirty injectors maybe leaaking fuel on power-down causing an over rich. Make
sure the O2 sensors are connected. There maybe a second one underneath near
the cat-convertor.
Make sure the oil-dipstick grommet is in good condition.
Also consider taking the car back, as they know what they were messing
around with.

Jason


  Reply With Quote
Old 11 Apr 2006, 08:26 pm   #3 (permalink)
tomcas
Guest
  • Posts: n/a
  • User Status:


Default Re: engine hesitates when you lift foot off accelerator

satz wrote:
> Hi all
>
> my 2000 Camry V6 manual has just done 83,000 kms (52k miles). Had the
> 80,000 service done. In the last 4 weeks or so it's been doing this
> strange thing when I lift off the accelator at speed. The car sort of
> hesitates slightly...
>
> It still seems to run okay at speed and under acceleration and under load
> (eg going up hill in 5th)
>
> Any ideas what it might be? I've tried to look for leaks in vacuum hoses
> near the throttle.
>
> Should I try to reset the ECU? How do you do that? Just unplug the fuse
> while the engine is off?
>
> Hope to get any useful advice
>
> many thanks
>
> Satz
>

Am I missing something here, isn't that what is supposed to happen?
  Reply With Quote
Old 11 Apr 2006, 11:11 pm   #4 (permalink)
Jason James
Guest
  • Posts: n/a
  • User Status:


Default Re: engine hesitates when you lift foot off accelerator


"tomcas" <tomcas@mjwebsitedesign.com> wrote in message
news:6HY_f.3236$B52.1314@fe12.lga...
> satz wrote:
> > Hi all
> >
> > my 2000 Camry V6 manual has just done 83,000 kms (52k miles). Had the
> > 80,000 service done. In the last 4 weeks or so it's been doing this
> > strange thing when I lift off the accelator at speed. The car sort of
> > hesitates slightly...
> >
> > It still seems to run okay at speed and under acceleration and under

load
> > (eg going up hill in 5th)
> >
> > Any ideas what it might be? I've tried to look for leaks in vacuum

hoses
> > near the throttle.
> >
> > Should I try to reset the ECU? How do you do that? Just unplug the

fuse
> > while the engine is off?
> >
> > Hope to get any useful advice
> >
> > many thanks
> >
> > Satz
> >

> Am I missing something here, isn't that what is supposed to happen?


I think he means it bucks slightly on feathered throttle or on slight
re-apply of throttle.

Jason


  Reply With Quote
Old 12 Apr 2006, 09:29 am   #5 (permalink)
m Ransley
Guest
  • Posts: n/a
  • User Status:


Default Re: engine hesitates when you lift foot off accelerator

You just had it serviced, possible they knocked or left a vacume hose
loose, or wire. look at the terminal block that is jumped for setting
timing maybe they left the jumper in place. If it started just after
thay worked on it have them look at it.

  Reply With Quote
Old 14 Apr 2006, 05:17 am   #6 (permalink)
Pierre Q.
Guest
  • Posts: n/a
  • User Status:


Default Re: engine hesitates when you lift foot off accelerator


"tomcas" <tomcas@mjwebsitedesign.com> wrote in message
news:6HY_f.3236$B52.1314@fe12.lga...
> satz wrote:
>> Hi all
>>
>> my 2000 Camry V6 manual has just done 83,000 kms (52k miles). Had the
>> 80,000 service done. In the last 4 weeks or so it's been doing this
>> strange thing when I lift off the accelator at speed. The car sort of
>> hesitates slightly...
>>
>> It still seems to run okay at speed and under acceleration and under load
>> (eg going up hill in 5th)
>>
>> Any ideas what it might be? I've tried to look for leaks in vacuum hoses
>> near the throttle.
>>
>> Should I try to reset the ECU? How do you do that? Just unplug the
>> fuse
>> while the engine is off?
>>
>> Hope to get any useful advice
>>
>> many thanks
>>
>> Satz
>>

> Am I missing something here, isn't that what is supposed to happen?


I got (may be) the same the same kind of behavior when my engine is cold and
idle still running fast.
I can accelerate ok, run to steady speed like 70mph then if I lift my foot
from accelerator, the engine RPM goes down to say 1000 then kick back in at
2000 after about 2 seconds later!!!

Pier



  Reply With Quote

Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -5. The time now is 11:10 am.

Attribution:
Autoblog
Powered by Yahoo Answers



ToyotaLexusForum.com is an unofficial community for car enthusiasts. ToyotaLexusForum.com is not affiliated with Toyota Motor Corporation in any way.
Toyota Motor Corporation does not sponsor, support, or endorse ToyotaLexusForum.com in any way.
Copyright/trademark/sales mark infringements are not intended or implied.