Starter works, engine won't start

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 16 Nov 2006, 12:26 pm   #1 (permalink)
flat skunk
Guest
  • Posts: n/a
  • User Status:


Default Starter works, engine won't start

Grrrr... why does this always happen when it's winter here in
Saskatchewan Canada?

Vehicle: 1990 Camry 4cyl - auto

Went to start car and for a few times first in AM, the battery was
dead. It was like something was left on as would start the whole day
once was going but not after sat overnight in -20*C.

Eventually the last time I jumped it I noticed smoke and a hot spot
where the diodes are on the alt.

Now here I have self-doubt (now) if that was because the cables were
accidentily backwards. Tho think am pretty careful w/that but hey.....

Anyways, put in new alternator, connected jumpers (for SURE correctly
lol) and only open door lite was on on dash. Lights would work if put
light switch on but not if just ign. was on. Checked the 80A fuse on
pos. batt. connector and sure enough was blown. Replaced and car turns
over fine, all engine idiot lites on in dash but won't start. So after
checking the 2 easy eng. fuses on dr. kick panel pulled the Black
square engine relay from the fusebox next batt. Looking at, has 5 pins,
3 smaller ones in a row and below 2 larger ones. I do not get
continuity Between the two big ones or seemingly any comb. of smaller
ones EXCEPT the two outside ones. Does anyone smarter than I know if
should get continuity betwen the two large blades or in fact that is a
legitimate test, or even if that relay may or may not be the prob. Or
perhaps the prob. may be otherwise (also?)? Dog knows how much it is to
buy one just to try as the 80A fuse on batt. was $15

Got this car from sis w/250K - Km and up to now run like a top or
should I say, Toyota, and like it a lot, esp. w/passing the pumps
compared to 3/4T-350V8 chev work van lol

Any help would be immensely appreciated and thnx in advance as have
frozen my perverbial butt off getting this far, and not to complete job
would suck.

cheers

  Reply With Quote
Old 19 Nov 2006, 08:37 pm   #2 (permalink)
wp51
Guest
  • Posts: n/a
  • User Status:


Default Re: Starter works, engine won't start



I don't jump start cars any more.

Having typed that, I think car will start and run again.

I would wait until spring to sort it out.

Life is too short to do it in the subzero.

BTW 40 C = 40 F

betcha didnt think I know that

block heater, battery heater, interior heater are all musts.

Don't fight it.

best regards

ps

i used to live in almost as cold a place
flat skunk wrote:
> Grrrr... why does this always happen when it's winter here in
> Saskatchewan Canada?
>
> Vehicle: 1990 Camry 4cyl - auto
>
> Went to start car and for a few times first in AM, the battery was
> dead. It was like something was left on as would start the whole day
> once was going but not after sat overnight in -20*C.
>
> Eventually the last time I jumped it I noticed smoke and a hot spot
> where the diodes are on the alt.
>
> Now here I have self-doubt (now) if that was because the cables were
> accidentily backwards. Tho think am pretty careful w/that but hey.....
>
> Anyways, put in new alternator, connected jumpers (for SURE correctly
> lol) and only open door lite was on on dash. Lights would work if put
> light switch on but not if just ign. was on. Checked the 80A fuse on
> pos. batt. connector and sure enough was blown. Replaced and car turns
> over fine, all engine idiot lites on in dash but won't start. So after
> checking the 2 easy eng. fuses on dr. kick panel pulled the Black
> square engine relay from the fusebox next batt. Looking at, has 5 pins,
> 3 smaller ones in a row and below 2 larger ones. I do not get
> continuity Between the two big ones or seemingly any comb. of smaller
> ones EXCEPT the two outside ones. Does anyone smarter than I know if
> should get continuity betwen the two large blades or in fact that is a
> legitimate test, or even if that relay may or may not be the prob. Or
> perhaps the prob. may be otherwise (also?)? Dog knows how much it is to
> buy one just to try as the 80A fuse on batt. was $15
>
> Got this car from sis w/250K - Km and up to now run like a top or
> should I say, Toyota, and like it a lot, esp. w/passing the pumps
> compared to 3/4T-350V8 chev work van lol
>
> Any help would be immensely appreciated and thnx in advance as have
> frozen my perverbial butt off getting this far, and not to complete job
> would suck.
>
> cheers


  Reply With Quote
Old 19 Nov 2006, 08:38 pm   #3 (permalink)
wp51
Guest
  • Posts: n/a
  • User Status:


Default Re: Starter works, engine won't start


oops -40 C = -40 F

flat skunk wrote:
> Grrrr... why does this always happen when it's winter here in
> Saskatchewan Canada?
>
> Vehicle: 1990 Camry 4cyl - auto
>
> Went to start car and for a few times first in AM, the battery was
> dead. It was like something was left on as would start the whole day
> once was going but not after sat overnight in -20*C.
>
> Eventually the last time I jumped it I noticed smoke and a hot spot
> where the diodes are on the alt.
>
> Now here I have self-doubt (now) if that was because the cables were
> accidentily backwards. Tho think am pretty careful w/that but hey.....
>
> Anyways, put in new alternator, connected jumpers (for SURE correctly
> lol) and only open door lite was on on dash. Lights would work if put
> light switch on but not if just ign. was on. Checked the 80A fuse on
> pos. batt. connector and sure enough was blown. Replaced and car turns
> over fine, all engine idiot lites on in dash but won't start. So after
> checking the 2 easy eng. fuses on dr. kick panel pulled the Black
> square engine relay from the fusebox next batt. Looking at, has 5 pins,
> 3 smaller ones in a row and below 2 larger ones. I do not get
> continuity Between the two big ones or seemingly any comb. of smaller
> ones EXCEPT the two outside ones. Does anyone smarter than I know if
> should get continuity betwen the two large blades or in fact that is a
> legitimate test, or even if that relay may or may not be the prob. Or
> perhaps the prob. may be otherwise (also?)? Dog knows how much it is to
> buy one just to try as the 80A fuse on batt. was $15
>
> Got this car from sis w/250K - Km and up to now run like a top or
> should I say, Toyota, and like it a lot, esp. w/passing the pumps
> compared to 3/4T-350V8 chev work van lol
>
> Any help would be immensely appreciated and thnx in advance as have
> frozen my perverbial butt off getting this far, and not to complete job
> would suck.
>
> cheers


  Reply With Quote
Old 22 Nov 2006, 08:17 pm   #4 (permalink)
Roger Blake
Guest
  • Posts: n/a
  • User Status:


Default Re: Starter works, engine won't start

If you wired up the battery cables opposite to what they should be you may
have fried the computer. About the only way to test this is to install
another computer and see if that works. This is expensive. I suggest
bringing to the dealer where they may have an extra lying around and will
check it.


"flat skunk" <ooptec@gmail.com> wrote in message
news:1163701604.791534.174850@m73g2000cwd.googlegr oups.com...
> Grrrr... why does this always happen when it's winter here in
> Saskatchewan Canada?
>
> Vehicle: 1990 Camry 4cyl - auto
>
> Went to start car and for a few times first in AM, the battery was
> dead. It was like something was left on as would start the whole day
> once was going but not after sat overnight in -20*C.
>
> Eventually the last time I jumped it I noticed smoke and a hot spot
> where the diodes are on the alt.
>
> Now here I have self-doubt (now) if that was because the cables were
> accidentily backwards. Tho think am pretty careful w/that but hey.....
>
> Anyways, put in new alternator, connected jumpers (for SURE correctly
> lol) and only open door lite was on on dash. Lights would work if put
> light switch on but not if just ign. was on. Checked the 80A fuse on
> pos. batt. connector and sure enough was blown. Replaced and car turns
> over fine, all engine idiot lites on in dash but won't start. So after
> checking the 2 easy eng. fuses on dr. kick panel pulled the Black
> square engine relay from the fusebox next batt. Looking at, has 5 pins,
> 3 smaller ones in a row and below 2 larger ones. I do not get
> continuity Between the two big ones or seemingly any comb. of smaller
> ones EXCEPT the two outside ones. Does anyone smarter than I know if
> should get continuity betwen the two large blades or in fact that is a
> legitimate test, or even if that relay may or may not be the prob. Or
> perhaps the prob. may be otherwise (also?)? Dog knows how much it is to
> buy one just to try as the 80A fuse on batt. was $15
>
> Got this car from sis w/250K - Km and up to now run like a top or
> should I say, Toyota, and like it a lot, esp. w/passing the pumps
> compared to 3/4T-350V8 chev work van lol
>
> Any help would be immensely appreciated and thnx in advance as have
> frozen my perverbial butt off getting this far, and not to complete job
> would suck.
>
> cheers
>



  Reply With Quote
Old 22 Nov 2006, 08:40 pm   #5 (permalink)
m Ransley
Guest
  • Posts: n/a
  • User Status:


Default Re: Starter works, engine won't start

Pull a plug wire put a plug in it ang ground it and see if it sparks
when you crank it..

  Reply With Quote

Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -5. The time now is 02:33 am.

Attribution:
Autoblog
Powered by Yahoo Answers



ToyotaLexusForum.com is an unofficial community for car enthusiasts. ToyotaLexusForum.com is not affiliated with Toyota Motor Corporation in any way.
Toyota Motor Corporation does not sponsor, support, or endorse ToyotaLexusForum.com in any way.
Copyright/trademark/sales mark infringements are not intended or implied.