ES300 sputters and won't start

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 18 Sep 2010, 02:38 pm   #1 (permalink)
condor_222@yahoo.com
Guest
  • Posts: n/a
  • User Status:


Default ES300 sputters and won't start

Dear Experts,

I have a 99 Lexus ES300. Fuel injection.
About 110K miles on it now.

Lately when I go to start it, it just sputters.
Based on experience, you think that it started,
and I take my hand off the key.
Then the engine stalls.

So, I start it, when it is sputtering, I have to give it some gas.
The RPMs go up. And then it idles ok.

It's like the old carbureted Fords I used to own.

Any ideas what is causing this symptom, and how to fix it?

Thanks a lot!
  Reply With Quote
Old 18 Sep 2010, 07:27 pm   #2 (permalink)
Bill
Guest
  • Posts: n/a
  • User Status:


Default Re: ES300 sputters and won't start

<condor_222@yahoo.com> wrote in message

> Dear Experts,
>
> I have a 99 Lexus ES300. Fuel injection.
> About 110K miles on it now.
>
> Lately when I go to start it, it just sputters.
> Based on experience, you think that it started,
> and I take my hand off the key.
> Then the engine stalls.
>
> So, I start it, when it is sputtering, I have to give it some gas.
> The RPMs go up. And then it idles ok.
>
> It's like the old carbureted Fords I used to own.
>
> Any ideas what is causing this symptom, and how to fix it?
>
> Thanks a lot!


Check your IAC valve (or whatever they call it). That lets in air to adjust
idle speed and is controlled by the engine computer. Clean the air openings
and pintle with throttle body cleaner.

And there might be a switch on the throttle which activates when the
throttle is completely closed (foot off the gas). This tells the engine
computer the vehicle is at idle and to control idle via the IAC valve.

If the throttle can't completely close to activate that switch, then it will
not control the IAC valve.

On some cars this is done with the throttle position sensor and there is no
switch.

Also check the PCV valve and associated air hoses. Part of idle air on many
vehicles also comes from the PCV valve. These tend to clog up.


  Reply With Quote
Old 18 Sep 2010, 10:16 pm   #3 (permalink)
Ray O
Guest
  • Posts: n/a
  • User Status:


Default Re: ES300 sputters and won't start


<condor_222@yahoo.com> wrote in message
news:bb26baac-833b-4313-8998-bd57bab5afee@u31g2000pru.googlegroups.com...
> Dear Experts,
>
> I have a 99 Lexus ES300. Fuel injection.
> About 110K miles on it now.
>
> Lately when I go to start it, it just sputters.
> Based on experience, you think that it started,
> and I take my hand off the key.
> Then the engine stalls.
>
> So, I start it, when it is sputtering, I have to give it some gas.
> The RPMs go up. And then it idles ok.
>
> It's like the old carbureted Fords I used to own.
>
> Any ideas what is causing this symptom, and how to fix it?
>
> Thanks a lot!


Bill suggested cleaning the idle air control (IAC) valve and pintle but your
Lexus does not have a pintle. If the engine idles OK once the car has
started, the IAC is not a likely cause as it would idle poorly even when the
engine is warmed up.

What is the maintenance and repair history on the vehicle? Specifically,
how many miles since the spark plugs were replaced, and what type of plugs
were installed? What is the condition of the engine air filter, and does
the inside of the black plastic tubing leading from the air filter housing
to the throttle body feel oily?

Is the car mostly used for city driving at lower speeds?

I have some other ideas, but first, try a bottle of Chevron Techron fuel
injector cleaner, following the instructions on the bottle exactly. Do not
use more than one bottle unless the condition clears up partly. If the fuel
injector clears up the problem completely or does not make any difference,
do not use any more fuel injector cleaner.
--

Ray O
(correct punctuation to reply)


  Reply With Quote
Old 19 Sep 2010, 06:57 am   #4 (permalink)
ransley
Guest
  • Posts: n/a
  • User Status:


Default Re: ES300 sputters and won't start

On Sep 18, 1:38*pm, condor_...@yahoo.com wrote:
> Dear Experts,
>
> I have a 99 Lexus ES300. * Fuel injection.
> About 110K miles on it now.
>
> Lately when I go to start it, it just sputters.
> Based on experience, you think that it started,
> and I take my hand off the key.
> Then the engine stalls.
>
> So, I start it, when it is sputtering, I have to give it some gas.
> The RPMs go up. *And then it idles ok.
>
> It's like the old carbureted Fords I used to own.
>
> Any ideas what is causing this symptom, and how to fix it?
>
> Thanks a lot!


And I bet its over due on a basic tune up and has original plug wires.
When is the last time you "read" and examined the plugs, I bet never.
  Reply With Quote
Old 19 Sep 2010, 08:40 am   #5 (permalink)
Scott Dorsey
Guest
  • Posts: n/a
  • User Status:


Default Re: ES300 sputters and won't start

<condor_222@yahoo.com> wrote:
>I have a 99 Lexus ES300. Fuel injection.
>About 110K miles on it now.
>
>Lately when I go to start it, it just sputters.
>Based on experience, you think that it started,
>and I take my hand off the key.
>Then the engine stalls.
>
>So, I start it, when it is sputtering, I have to give it some gas.
>The RPMs go up. And then it idles ok.
>
>It's like the old carbureted Fords I used to own.
>
>Any ideas what is causing this symptom, and how to fix it?


Any codes in the computer? Do the plugs look decent? If it were me,
I'd clean the IAC valve (and I'd clean the throttle body while I was
in there.... the throttle body isn't your problem but if you haven't
cleaned it in 110K miles it needs cleaning), and I'd go look for vacuum
leaks.
--scott
--
"C'est un Nagra. C'est suisse, et tres, tres precis."
  Reply With Quote
Old 19 Sep 2010, 12:12 pm   #6 (permalink)
chuckcar
Guest
  • Posts: n/a
  • User Status:


Default Re: ES300 sputters and won't start

condor_222@yahoo.com wrote in
news:bb26baac-833b-4313-8998-bd57bab5afee@u31g2000pru.googlegroups.com:

> Dear Experts,
>
> I have a 99 Lexus ES300. Fuel injection.
> About 110K miles on it now.
>
> Lately when I go to start it, it just sputters.
> Based on experience, you think that it started,
> and I take my hand off the key.
> Then the engine stalls.
>
> So, I start it, when it is sputtering, I have to give it some gas.
> The RPMs go up. And then it idles ok.
>
> It's like the old carbureted Fords I used to own.
>
> Any ideas what is causing this symptom, and how to fix it?
>
> Thanks a lot!


*Have* you checked the plugs? Or anything else actually?

--
(setq (chuck nil) car(chuck) )
  Reply With Quote
Old 01 Mar 2012, 12:47 am   #7 (permalink)
Winston
Guest
  • Posts: n/a
  • User Status:


Default Re: ES300 sputters and won't start

Ray O wrote:
(...)

> the IAC is not a likely cause as it would idle poorly even when the
> engine is warmed up.


That's not correct.

The symptoms outlined by the OP are classical indications
of a dirty IAC valve. I had a 96 Camry that went in annually
with the 'rough idle when cold' symptoms. The shop cleaned
the IAC valve and sent the car back with a bill each time.

Then I replaced the IAC valve and the symptom never recurred
in the few years I had the car afterword.

--Winston
  Reply With Quote

Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -5. The time now is 05:09 pm.

Attribution:
Autoblog
Powered by Yahoo Answers



ToyotaLexusForum.com is an unofficial community for car enthusiasts. ToyotaLexusForum.com is not affiliated with Toyota Motor Corporation in any way.
Toyota Motor Corporation does not sponsor, support, or endorse ToyotaLexusForum.com in any way.
Copyright/trademark/sales mark infringements are not intended or implied.